Scurt istoric al institutului

1926 Profesorul Ioan Borcea, pionierul oceanologiei românești, a înființat prima organizație românească de cercetare biologică marină, Stațiunea Zoologică Marină de la Agigea
Stațiunea Zoologică Marină Prof. Ioan Borcea
1932 Ilustrul biolog naturalist Grigore Antipa a înfiinţat Institutul Bio-Oceanografic din Constanţa
Institutul Bio-Oceanografic Constanța
1954 Institutul Bio-Oceanografic din Constanța s-a transformat în Stațiunea de Cercetări Marine, recunoscută pentru cercetări complexe asupra ecosistemului Mării Negre.
1960 Institutul de Cercetări Hidrotehnice a creat Staţiunea de Cercetări Oceanografice din Constanţa şi o staţiune de cercetare mai mică la Sulina.
1964 S-a înființat la București un laborator de sedimentologie marină.
1970 Ca rezultat al fuzionării celor cinci instituții menționate anterior, a luat naștere Institutul Român de Cercetari Marine Constanța (IRCM)
Institutul Român de Cercetări Marine Constanța (1982)
1999 Prin reorganizarea IRCM a fost înființat Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină “Grigore Antipa” (INCDM), sub autoritatea Ministerului Mediului și Gospodăririi Apelor. Ca semn de recunoaștere a tradiției centenare, a fost numit în onoarea Prof. Grigore Antipa (1867-1944).
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină “Grigore Antipa” Constanța (1982)
2009 INCDM a devenit subunitate cu personalitate juridică a Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Mediului București, sub coordonarea Ministerului Mediului și Pădurilor.
2013 INCDM a intrat sub coordonarea Ministerului Educației Naționale
2015 INCDM a fost reorganizat ca institut național, aflat sub coordonarea Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice.
2017 INCDM a trecut sub coordonarea Ministerului Educației și Cercetării.
2021 - prezent INCDM funcționează sub coordonarea Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării