TRACHINUS DRACO Linnaeus, 1758
DISTRIBUŢIE, BIOLOGIE:
Dragonul este o specie marină bentonică, răspândită în Oceanul Atlantic, Marea Mediterană şi Marea Neagră. Trăieşte pe funduri nisipoase
la adâncimi de 30-100m, dar destul de frecvent şi la ape mai mici. Când apa se răceşte, se retrage din apele mai mici către zonele mai adânci. Adulţii
trăiesc pe fundul mării, înfundaţi în nisip, în ape relativ puţin adânci (70-100 m), sunt agresivi şi periculoşi, spinii veninoşi ai
dorsalei şi operculului putând cauza răniri grave şi foarte dureroase.
Reproducerea are loc în sezonul de vară (iulie-august), la temperatura apei de 18-25°C, temperatura optimă fiind 22-24°C şi
salinitatea 17-18‰. Icrele şi larvele sunt pelagice şi se întâlnesc în timpul verii de-a lungul întregii zone de coastă a Mării Negre. După
depăşirea stadiului larvar, puietul coboară în zonele de fund unde rămâne până la sfârşitul vieţii.
Se hrăneşte în special cu peşti mici şi crustacei.
Specia nu este inclusă în Lista Roşie.
EXPLOATARE, VALORIFICARE, REZERVE:
Apar exemplare izolate în capturile de la taliene şi traul. O atenţie deosebită trebuie avută la pescuitul cu undiţa. Inţepăturile în spinii dorsali
sau ai operculului devin periculoase, uneori mortale datorită veninului injectat. Acest venin are acţiune toxică asupra sistemului nervos şi hemolitică asupra sângelui.
In prima fază, durerile sunt foarte mari pot dura câteva ore şi pot fi cazuri mortale pentru persoanele cardiace. Fenomene: palpitaţii, delir, stări vomitive, febră,
iar intensitatea acestora este în funcţie de cantitatea de venin injectată, dar şi de rezistenţa celui accidentat.
Medicaţie:
Se recomandă sângerarea rănii, tamponarea ei cu terebentină şi pansare. Se mai recomandă şi procedeul următor: se ţine rana în fumul de
sulfură de arsenic aruncat pe cărbuni aprinşi (atenţie, acest fum este foarte toxic). Alt remediu este utilizarea imediată a permanganatului de potasiu (KMnO4),
în concentraţie de 2% în apă prin injectare hipodermică, fără a apăsa în zona înţepată.
In general carnea este gustoasă, se consumă în stare proaspătă şi afumată.
Nu s-au făcut aprecieri asupra stării rezervelor. In statisticile FAO nu sunt raportate capturi ale speciei.