DESPRE PROIECT
In contextul situatie actuale in care efectele fenomenului schimbarilor climatice si ale activitatilor antropice isi fac simtite tot mai mult efectele in cadrul comunitatilor marine bentale, proiectul isi propune sa realizeze o evaluare a starii actuale a populatiilor de macrofite de la litoralul romanesc al Marii Negre, precum si experimentari pentru identificarea solutiilor de valorificare a depozitelor de alge de pe plaje. Pentru realizarea unei astfel de evaluari pe parcursul proiectului se vor realiza observatii calitative si cantitative asupra distributiei populatiilor de macrofite de la litoralul romanesc, si sezoniere care sa cuprinda toate etapele si ciclurile de dezvoltare a macrofitelor.
Se va pune de asemenea accent pe observatii asupra unor specii cheie de macrofite de la litoralul romanesc, referitoare la:
Pe parcursul realizarii proiectului se vor utiliza tehnici noi de cercetare
precum fotografiile aeriene de inalta definitie pentru observatii asupra gradului
de acoperire a fundului marii in zona de mica adancime cu macrofite, utilizarea tehnicilor
foto-
Proiectul propune de asemenea valorificarea resurselor vegetale marine – macrofitele – in scopul imbunatatirii hranei animalelor prin suplimentarea nutritiei cu anumite componente care in mod natural nu se afla in hrana curenta a acestora sau utilizarea acestora ca ingrasamant in horticultura. Valorificarea biotehnologica a macrofitelor ca supliment pentru animale sau ingrasamant pentru plante, se bazeaza pe urmatoarele argumente: interesul pentru noi resurse de hrana ecologica destinata nutritiei animalelor; disponibilitatea materiei prime sub forma de depozite de macrofite pe plajele litoralului romanesc; valoarea nutritiva deosebita a algelor macrofite prin compozitia chimica, precum si prezenta unor componente bioactive cu rol in stimularea digestiei furajelor traditionale.
Aceasta componenta a proiectului va avea ca finalitate obtinerea unor suplimente nutritive si a unor ingrasaminte, care vor fi testate ca supliment nutritiv pe animalele crescute in captivitate sau ca ingrasamant pentru plantele cultivate in parcul dendrologic, in cadrul Complexului Muzeal de Stiinte ale Naturii Constanta.
-
Scopul proiectului este aprofundarea cunoasterii si realizarea unei evaluari actuale a starii comunitatilor de macrofite de la litoralul romanesc utilizand cele mai noi tehnici in domeniu, si dezvoltarea unei tehnologii pentru valorificarea depozitelor de macrofite de pe plaje.
Necesitatea realizarii proiectului deriva din urmatoarele considerente:
· Schimbarile permanente, structurale si functionale ale componentelor biotice ale
ecosistemelor marine sub impacul presiunii antropice si schimbarilor climatice generale
-
· Desprinderea macroalgelor de pe substrat in urma furtunilor si formarea unor depozite mari insalubre pe plaje, inclusiv pe cele turistice, creind un disconfort total turistilor si uneori reprezentand un potential focar de infectii pentru acestia;
· Calitatea nutritionala deosebita a macrofitelor marine, si potentialul acestora de valorificare;
· In prezent, depozitele de macrofite de pe plaje sunt indepartate prin procedee manuale sau mecanizate si depozitate la groapa de gunoi a orasului, potentialul lor economic nefiind utilizat.
-
Cercetari asupra speciilor de macrofite au inceput la litoralul romanesc al
Marii Negre inca din anul 1907 odata cu aparitia primei liste a speciior de alge
publicata de profesorul E. Teodorescu. In perioada 1926 – 1977 este studiata raspandirea,
ecologia si sistematica algelor verzi, brune si rosii din apele romanesti ale Marii
Negre, de catre specialisti precum: Maria Celan, H. Skolka, F. Vasiliu, A. Bavaru
sau Al.S. Bologa. In perioada 1976-
Dupa anul 2000, interesul pentru cunoasterea starii macrofitelor incepe sa creasca,
diverse aspecte fiind abordate in proiecte precum : ”Evaluarea comunitatilor de macrofite
din infralitoralul pietros, a florei si faunei asociate si posibilitati de conservare
a unor specii cheie de la litoralul romanesc al Marii Negre”, Grant CNCSIS (2004-
La nivel international macrofitele sunt amplu studiate, ele fiind considerate ca specii bioindicatoare a calitatii mediului marin. Pentru studiul acestora se utilizeaza cele mai noi tehnici si metode de cercetare.
La nivel european, macrofitele marine prezinta un mare interes prin prisma politicilor comunitare in domeniul conservarii biodivesitatii mediului marin.
Cercetari asupra continutului chimic si a valorii nutritive a unor specii de
alge din Marea Neagra au fost intreprinse in tara noastra de mai multa vreme. In
perioada 1970-
In perioada 2000-
La nivel international algele marine sunt utilizate in mod obisnuit in nutritia animalelor sau in agricultura. Datorita disponibilitatii acestor resurse vegetale marine a crescut productia de alge utilizate in nutritia animalelor. In tari precum Australia, Canada, Anglia sau SUA se comercializeaza faina de alge ca aditiv in hrana oilor, vitelor sau pasarilor.
-
Prin obiectivele si actiunile propuse, proiectul isi propune sa furnizeze cele mai ample informatii despre situatia actuala a macrofitelor de la litoralul romanesc, evidentiate si prin harti ale distributiei spatiale si sezoniere a populatiilor. Actualizarea informatiilor despre gradul de revenire al unor specii autohtone de macrofite, precum Cystoseira barbata, Zostera marina si Z. noltii, specii importante pentru ecosistemul marin prin suportul pe care il ofera dezvoltarii unor organisme bentale. Prezentarea starii actuale a gradului de raspandire a speciei nou aparute la litoralul romanesc, Desmarestia viridis. De asemenea prin monitorizarea parametrilor de mediu se urmareste determinarea conditiilor care conduc la aparitia fenomenului de “inflorire macroalgala”.
Elementul de noutate al proiectului va consta in realizarea hartilor de distributie
in format GIS a macrofitelor de la litoralul romanesc, harti care se vor realiza
pe baza datelor prelevate din teren, de-
Alte elemente de noutate vor consta in realizarea de ingrasaminte din depozitele de macroalge de pe plaje, care vor fi experimentate in cresterea pomilor ornamentali din cadrul Complexului Muzeal de Stiinte ale Naturii Constanta si suplimente nutritive experimentate in nutritia animalelor din captivitate din cadrul aceluiasi Complex muzeal.