Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare Marină “Grigore Antipa”

rezervatia 2 Mai Vama Veche
Pagina precedenta Pagina urmatoare

<TAB>
<TAB>
<TAB>Ihtiofauna
<TAB>In zona 2 Mai – Vama Veche au fost identificate in prima jumatate a anului 2004, 20 de specii de pesti, dintre care numai 5 specii (sprotul – Sprattus sprattus, bacaliarul – Merlangius merlangus euxinus, hamsia – Engraulis encrasicholus, barbunul –Mullus barbatus ponticus si speciile de guvizi au avut o pondere maiinsemnata din totalul speciilor, celelalte specii aparand in exemplare izolate.
<TAB>Ponderea speciilor valoroase din punct de vedere economic (sturioni, calcan – Psetta maeotica, rechin – Squalus acanthias, stavrid – Trachurus mediterraneus ponticus, lufar – Pomatomus saltatrix, chefal – Mugil cephalus) se mentine incontinuare la valori reduse.
<TAB>Dintre speciile enumerate mai sus, in Lista rosie, 5 specii (Mullus barbatus ponticus, Psetta maeotica, Squalus acanthias, Pomatomus saltatrix si Mugil cephalus) sunt incadrate in categoria Risc redus (LR), iar stavridul (Trachurusmediterraneus ponticus) in categoria speciilor vulnerabile (VU).
<TAB>Mamiferele marine
<TAB>Populatiile celor trei specii de delfini care populeaza si apele românesti au scazut foarte mult incepând din anul 1930, fiind afectate in primul rând de pescuitul industrial practicat de toate tarile riverane pâna la inceputul anilor 1980. Incepând din 1966, dupa semnarea Acordului Tripartit, statele fostei Uniuni Sovietice, Bulgaria si România au incetat pescuitul delfinilor in scopuri comerciale; din 1983 Turcia asemnat si ea Acordul.
<TAB>Totusi, stocurile cetaceelor din Marea Neagra au continuat sa scada pe de o parte datorita capturarii accidentale in uneltele pescaresti, deteriorarii habitatelor datorita cresterii traficului maritim, poluarii cronice si a indulcirii artificiale a zonelor de hranire, pescuitului ilegal, poluarii si declinului resurselor de hrana datorat supra-pescuitului.
<TAB>Având in vedere situatia alarmanta a starii lor de conservare, delfinii din Marea Neagra au fost declarati specii amenintate cu disparitia (EN) si au fost pusi sub protectia Conventiilor de la Berna, Bonn, Washington (CITES), prin aderarea Romaniei la aceste Conventii, si cel mai recent prin semnarea AcorduluiACCOBAMS; de asemenea au fost inscrisi in Cartea Rosie a Marii Negre.
Pagina precedenta Pagina urmatoare
<BACK>