Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare Marină “Grigore Antipa”

rezervatia 2 Mai Vama Veche

Pagina precedenta Pagina urmatoare

<TAB>Fitobentosul
<TAB>In probele prelevate in perioada estivala 2004 au fost identificate cinci specii de alge verzi (Chlorophyta), o specie de alga bruna (Phaeophyta) si doua specii de alge rosii (Rhodophyta).
<TAB>Diversitatea specifica a algelor macrofite din aceasta zona s-a redus la 10 specii in comparatie cu situatia din anii anteriori (Bavaru 1977 - 86 specii, Vasiliu 1980-1995 - 55 specii, Sava 2003 - 13 specii). Saracirea calitativa este compensata de biomase mari ale algelor verzi din genurile Enteromorpha si Cladophora, in special la adâncimea de 3 m (1846g/m2 si respectiv 1075g/m2 biomasa umeda) si Ceramium (Rhodophyta - 2041g/m2 biomasa umeda) la adâncimea de 5m. In probele din zona studiata nu s-au intâlnit alge brune (Phaeophyta), cu exceptia câtorva resturi de tal ale genului Cystoseira esuate la mal.

<TAB>Fauna bentala
<TAB>De pe cuprinsul Rezervatiei 2 Mai – Vama Veche, in anul 2004 au fost prelevate 6 probe de zoobentos de la adancimi de 3, 5, 10, 20 m. Analiza acestora a relevat prezenta a 57 de specii macrobentale, cele mai multe fiind crustacee (37%).
<TAB>Studiul macrofaunei bentale s-a facut pe tip de habitat (substrat dur si mobil) si pe intervale batimetrice pana la 20 m adancime, constatandu-se ca pe substrat dur domina molustele din punct de vedere cantitativ si crustaceele din punct de vedere calitativ, in timp ce pe substrat mobil domina polichetele, in ceea ce priveste diversitatea specifica. Frecvente mari in toate habitatele, in afara speciilor conducatoare au avut speciile oportuniste de polichete Neanthes succinea (F – 89%), Polydora cornuta (fosta P. limicola cu F – 83%) si Capitella minima (F – 78%).
<TAB>In afara grupelor de specii macrobentale mentionate, au fost identificate si grupe meiobentale: nematode, oligochete, ostracode si harpacticoide, precum si specii de briozoare si larve de chironomide.
<TAB>Din punct de vedere al conservarii biodiversitatii, un fapt demn de semnalat il constituie aparitia unor specii incadrate in Lista rosie in categoria speciilor vulnerabile (VU) – Caprella acanthifera, Pilumnus hirtellus, Pachygrapsus marmoratus - si periclitate (EN) – Macropipus arcuatus. La adancimi situate sub 5 m, in anul 2004 tanaidul Tanais dulongii, un crustaceu foarte rar intalnit in deceniul trecut a inregistrat densitati de pana la 6000 ex/m2.
<TAB>
<TAB>Dintre speciile exotice, gastropodul rapitor Rapana venosa a avut o frecventa de aparitie de 28%, insa densitatea sa nu a depasit 50 ex/m2.

diagrama 7
Figura 4. Structura faunei bentale in rezervatia Vama Veche – 2 Mai,
       in anul 2004
Pagina precedenta Pagina urmatoare
<BACK>