Institutul Nažional de Cercetare - Dezvoltare Marinć “Grigore Antipa”

rezervatia 2 Mai Vama Veche

Pagina precedenta Pagina urmatoare

<TAB>
<TAB>
<TAB>Concentratia pesticidelor organoclorurate in sedimentele superficiale si apa reprezinta un alt indicator de stare. In 2004, zona litorala de la Vama Veche a fost caracterizata de prezenta unei varietati mari de pesticide organoclorurate (HCB, lindan, heptaclor, aldrin, dieldrin, endrin, DDE, DDD, DDT), aflate in concentratii de pana la 7379,3 ng/g sediment uscat (heptaclor).
<TAB>Concentratia pesticidelor organoclorurate in organisme, ca indicator de impact ai contaminantilor asupra mediului a aratat ca in majoritatea speciilor de midii de la 2 Mai supuse analizei, valorile au depasit, uneori, 3500 ng/g tesut umed (lindan).

<TAB>Starea ecosistemului si resurselor vii marine
<TAB>Situatia speciilor periclitate
<TAB>Indicatori ai zonei costiere

<TAB>Evaluarea proceselor costiere (eroziune/echilibru dinamic/acretiune) s-a facut prin gruparea statistica a acestora in urmatoarele clase de intensitate si sens de evolutie, cu o marime a intervalului fiecarei clase de 5 m pentru partea nordicã si de 2,5 m pentru cea sudica:
  • Ep–eroziune puternica (< -12,5 m pentru nord, respectiv( -6,25 m pentru sud);
  • Em – eroziune medie (-12,5 ÷ -7,6 m / -3,76 ÷ -6,25 m) ;
  • Es – eroziune slaba (-7,5 ÷ -2,6 m / -1,26 ÷ -3,75 m);
  • Ed – echilibru dinamic ( +2,5 ÷ -2,5 m / -1,25 ÷ +1,25 m);
  • As – acretiune slaba (+2,6 ÷+7,5 m / +1,26 ÷ +3,75 m);
  • Am -acretiune medie (+7,6 ÷ +12,5 m / +3,76 ÷ +6,25 m);
  • Ap -acretiune puternica (> +12,5/ +6,25 m).
<TAB>In ciclul geomorfologic 2003-2004, procesele costiere la litoralul romanesc al Marii Negre au fost dominate de categoriile de echilibru dinamic si eroziune in sectorul Sulina – Vadu (87%) si de echilibru dinamic si acretiune pentru sectorul Navodari – Vama Veche (75%).
<TAB>In sectorul Eforie – Vama Veche, echilibrul dinamic a fost de 32% cu o preponderenta a proceselor de acretiune de 44%, cele de eroziune fiind de numai 24%. Ritmul de modificare a liniei tarmului a fost de -0,2 m/an cu variatii intre +7,3 m/an si -14,4 m/an, iar raportul eroziune/acretiune, ca indicator de stare a mediului, a fost de 0,54 pentru acest sector.
<TAB>Calitatea microbiologica a apelor de imbaiere: in zona marina de imbaiere din sectorul 2 Mai – Vama Veche, evolutia indicatorului CT (coliformi totali) in cursul anului 2004 a fost favorabila, rezultatele obtinute incadrandu-se intre limitele admise de normele nationale si internationale privind calitatea apelor marine de imbaiere (Tabel 2). Coliformii Fecali si Streptococii Fecali au prezentat valori peste normele admise in lunile mai si iulie. Prezenta in sezonul estival a unor concentratii crescute de SF (grup de microorganisme care supravietuiesc un timp mai mare decat CT si CF) in apele marine de imbaiere, a semnificat o poluare fecala mai veche, datorata utilizarii frecvente a apelor de catre turisti. Situatia identificata in afara sezonului estival, sugereaza si existenta unor surse de poluare altele decat utilizatorii apelor de imbaiere (ex. deversarea de ape uzate neepurate de la constructiile noi amplasate in zona de imbaiere).
<TAB>In concluzie, nivelul concentratiilor principalilor indicatori de poluare fecala a apei (CT, CF, SF) inregistrat in 2004, a indicat o calitate acceptabila a apei de imbaiere din acest sector.

Diagrama 3
Tabel 2. Densitatile indicatorilor bacterieni de poluare fecala (germeni /100 ml)
Pagina precedenta Pagina urmatoare
<BACK>