Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare Marină “Grigore Antipa”

rezervatia 2 Mai Vama Veche


Pagina precedenta Pagina urmatoare

<TAB>
<TAB>Indicatori de eutrofizare
<TAB>Concentratiile nutrientilor, ca indicatori de stare, au inregistrat nivele si oscilatii in functie de evolutia principalului factor de presiune - aportul Dunarii. Ca o caracteristica a ultimului deceniu, mediile anuale de 0,135 µM P-PO4 la Vama Veche sunt inferioare mediei anuale pe intregul litoral (0,27µM P-PO4) si respectiv 11,5 µM Si-SiO4 la Vama Veche fata de 11,9 µM Si-SiO4 pe intregul litoral, situand-se semnificativ sub nivelul mediu din perioada 1996-2003.
<TAB>Decalajul actual reprezinta raspunsul mediului la politica de imbunatatire a managementului nutrientilor in bazinul hidrografic al Dunãrii.

<TAB>Indicatori de contaminare
<TAB>Concentratia metalelor grele (cupru, cadmiu, plumb, nichel, crom) in apã si sedimente, ca indicator de stare a mediului marin, nu difera semnificativ fatã de anii precedenti. In apa marina din rezervatie, au fost remarcate nivele medii anuale care au depasit in cazul cadmiului, plumbului si cuprului (50-75% din statii) valorile de referinta corespunzatoare clasei a 2-a de calitate.
<TAB>Ca indicator de impact, bioacumularea metalelor grele in molustele marine investigate (Mytilus galloprovincialis si Rapana venosa,) nu a inregistrat valori care sa reflecte un impact semnificativ asupra starii de sanatate a organismelor monitorizate.
<TAB>Hidrocarburile totale : Domeniile de variatie ale concentratiilor au oscilat intre limitele: 4,7–37,2 µg/l in apa si 10,5–72,7 µg/g s.u. in sedimentele superficiale.
<TAB>Pentru intreaga zona sudica a litoralului, in 2004, comparativ cu valoarea medie determinata in perioada 1996– 1998, s-a constatat in apa marina diminuarea de 2,9 ori a concentratiilor de hidrocarburi totale.
<TAB>Nu s-au inregistrat poluari accidentale cu hidrocarburi.
<TAB>Hidrocarburile poliaromatice (PAH), indicatori de stare care intereseaza in mod special datorita persistentei si toxicitatii lor ridicate, au fost determinate in rezervatie, la Vama Veche, fiind identificate atat in apa cat si in sedimentele superficiale.
<TAB>

Fig2
Tabel 1. Limitele de variatie ale concentratiilor de PAH în 2004, pe profilul Vama Veche

Pagina precedenta Pagina urmatoare
<BACK>