I N F O R M A R E

privind calitatea apelor de îmbăiere şi a plajelor

în sectorul Mamaia - Mangalia

săptămâna 28 iulie – 1 august 2008


In săptămâna 28 iulie-1 august 2008, vremea a fost frumoasă şi caldă . Vântul a suflat moderat cu unele intensificări din sector estic. Temperaturile maxime au fost cuprinse între 22 - 290C iar cele minime între 16 - 200C. Temperatura apei mării a fost cuprinsă între 20 - 240C.

Apele de coastă au înregistrat temperaturi de 22,1 – 24,5 0C şi salinităţi de 13,42 - 16,30 PSU. Valorile de temperatură se încadrează în limitele de variaţie pentru aceasta perioadă a anului. Nu s-au semnalat fenomene de înflorire fitoplanctonică şi nici poluări cu hidrocarburi. Valorile pentru oxigenul dizolvat şi saturaţie au fost în limitele normale pentru acest sezon, în apele de mică adâncime.

In secţiunile de control realizate de compartimentul Igiena Mediului din cadrul Autorităţii de Sănătate Publică Constanta, pe baza valorilor înregistrate pe întregul litoral, calitatea apelor a fost în conformitate cu limitele prevăzute de normele naţionale (HG 546/21.05.2008) şi Directivele Comunităţii Europene.

Starea plajelor

In săptămâna 28 iulie – 1 august 2008 prezenţa algelor macrofite în dreptul plajelor şi în apele de mică adâncime din dreptul acestora a fost relativ ridicată. La începutul săptămânii, echipe de specialişti ai INCDM au analizat şi înregistrat situaţia algelor pe întregul litoral. In zona Mamaia, algele au fost prezente în special în nordul staţiunii, atât în apă cât şi pe plajă, în special în zonele hotel Dacia, Doina, Flora şi Cazinou. In zona sudică, pe plajele de la Eforie Nord nu erau decât urme de alge (Enteromorpha şi Cladophora), la fel la Neptun şi celelalte staţiuni până la Mangalia. Au fost semnalate cantităţi moderate de alge la Vama Veche şi multe depozite pe mal la Mangalia şi 2 Mai (Enteromorpha, Ulva, Ceramium)

Cantităţile de alge şi deşeuri rezultate în urma activităţii de igienizare manuală de către DADL pe

Suprafeţele de plajă au fost: 1120 t alge şi 35 t deşeuri, pe sectorul Năvodari – Mamaia - Constanţa,

443 t alge, pe sectorul Eforie Nord - Eforie Sud - Costineşti, 1495 t alge şi 20 t de deşeuri pe sectorul

Olimp-Vama Veche.

TOTAL – 55 t – deseuri 3058 t –alge

Condiţii posibile în următoarea săptămână

In săptămâna 4 - 8 august 2008, vremea va fi frumoasă şi caldă . Vântul va sufla moderat cu unele intensificări din sector estic (SE-NE). Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 22-33 0C iar cele minime între 16 - 200C. Temperatura apei mării va fi cuprinsă între 20 - 240C.

Nu se întrevăd fenomene biologice deosebite în apa mării