I N F O R M A R E

privind calitatea apelor de îmbăiere şi a plajelor

în sectorul Mamaia - Mangalia

săptămâna 25 - 31 iulie 2005


In săptămâna menţionată, condiţiile de mediu au fost influenţate de circulaţia maselor de apă determinată de vânturile slabe din sectorul nordic şi nord-estic. Spre sfârşitul intervalului temperatura aerului a devenit caniculară.

Apele de coastă au înregistrat temperaturi de 23,4 – 26,0 0C şi salinităţi de 13,37 – 15,31 PSU. Salinitatea a fost apropiată media multi-anuală. valorile de temperatură au fost foarte ridicate.

Nu s-au semnalat fenomene de înflorire algală şi nici poluări cu hidrocarburi. Cifrele pentru oxigenul dizolvat şi saturaţie au fost în limitele normale pentru acest sezon, în apele de mică adâncime.

Analizele bacteriologice au semnalat ape curate, în conformitate cu limitele pentru apele de îmbăiere prevăzute de normele naţionale şi Directivele Comunităţii Europene.

Cantitatea de alge rezultata in urma igienizarii manuale cu echipe de muncitori si transportată la rampa de gunoi a fost următoarea: Mamaia-35mc;Eforie Nord-32,5mc Eforie Sud-195mc; Costinesti-5mc; Olimp-113 mc; Neptun -44 mc, Jupiter-62mc; Cap Aurora -17mc; Venus-62mc; Mangalia -38 mc;Saturn-5mc; 2Mai-45mc; Vama Veche -0mcTOTAL=653.5 mc alge.

Pescuitul costier cu talianele a fost foarte slab, cu capturi de maximum 100 kg, formate dintr-un amestec de specii: hamsie, şprot, aterină, guvizi, limbă de mare, puiet de chefal, tineret de calcan.


Prognoza pentru săptămâna ulterioare (1-7.08.2005) este bună, cu zile însorite şi temperaturi caniculare, temperatura apei mării va depăşi 250C. La începutul săptămânii sunt de aşteptat câteva înnorări trecătoare. Vântul va fi în general slab, din sectorul sudic.

Nu sunt de aşteptat fenomene de înflorire algală