I N F O R M A R E
privind calitatea apelor de îmbăiere şi a plajelor
în sectorul Mamaia - Mangalia
săptămâna 4 - 10 iulie 2005
In săptămâna menţionată, condiţiile de mediu au fost influenţate de circulaţia maselor de apă determinată de vânturile dominante din sectorul sudic si sud-vestic. Sfârşitul de săptămână a fost însoţit de precipitaţii abundente.
Apele de coastă au înregistrat temperaturi de 19,6 – 22,2 0C şi salinităţi de 12,11 – 15,50 PSU. Valorile de temperatura sunt scăzute faţă de limitele de variaţie pentru această perioada a anului, iar salinitatea a fost in limite normale. Nu s-au semnalat fenomene de înflorire algală şi nici poluări cu hidrocarburi. Valorile pentru oxigenul dizolvat şi saturaţie au fost în limitele normale pentru acest sezon, în apele de mică adâncime.
Analizele bacteriologice au semnalat ape curate, în conformitate cu limitele pentru apele de îmbăiere prevăzute de normele naţionale şi Directivele Comunităţii Europene.
Cantitatea de alge rezultata in urma igienizarii manuale cu echipe de muncitori si transportata la rampa de gunoi a fost urmatoarea: Mamaia-155mc; Constanta Nord-147mc Eforie Sud-330 mc;Costinesti -20mc;Olimp-898 mc; Neptun -10 mc Jupiter-137mc; Cap Aurora -88mc; Venus-453mc; Mangalia -735 mc; 2Mai-140mc; TOTAL=3113 mc alge. Plajele din sudul litoralului au avut un aspect necorespunzător din această cauză.
In prima parte a intervalului (11 – 17 iulie) vantul va bate predominant din directia NE, perioadele cu precipitatii abundente alternând cu cele de insolatii. Temperaturile aerului vor fi mai coborate decat media acestei perioade, ajungand la 16-17 grade minima si 20-25 maxima. Caracterul de instabilitate determina viteze ale vantului diferite ajungand pana la 5-10m/s.
Temperatura apei in primele zile ale intervalului va fi cuprinsa intre 20 – 22 0C.
Ca urmare a conditiilor hidrometeorologice deosebit de variabile in ultima perioada, nu sunt de aşteptat înfloriri cu microalge. In schimb, dezvoltarea masiva a algelor macroscopice, corespunzatoare perioadei vegetative de varf, va genera in continuare cantitati importante de materie organica. Intensificarea vantului si in special a curentilor de fund va determina transportul acestora, fiind posibila formarea depozitelor semnificative pe plaje.