INCDM anunta cu durere trecerea in nefiinta la 13.12.2020 a celei ce a fost dr. ing. Ileana Cautis, cercetator valoros care a contribuit semnificativ la dezvoltarea cercetarilor ihtiologice la litoralul romanesc.
     Nascuta la 11.03.1921, a absolvit in 1943 Facultatea de Agronomie Bucureşti iar in 1951 Institutul de Pescuit şi Piscicultură Constanţa (IPP). Intre 1951 si 1953 a fost asistent la Catedra de piscicultură a IPP si la Catedra de matematică a secţiei muncitoreşti din IPP. Intre 1953 si 1976 a lucrat ca cercetător principal la Staţiunea marina de cercetări “Grigore Antipa” (care a fost incorporata in 1970 in Institutul Roman de Cercetari Marine - IRCM, devenit in 1999 Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Marina « Grigore Antipa » - INCDM). In 1970 a dobandit titlul de doctor Universitatea din Galaţi cu teza: „Dinamica populaţiei de şprot (Sprattus sprattus L.) la litoralul românesc al Mării Negre”. Din 1970 pana in 1976 (la pensionare) a fost seful Laboratorului Ihtiologie din IRCM.
     In 1967 a efectuat un stagiu de perfectionare în cadrul Muzeului de Istorie Naturală din Genova – Italia, publicand in colaborare cu reputatul ihtiolog Enrico Tortonesse lucrari de referinta pentru fauna ihtiologica a Marii Negre. In 1970, efectueaza o vizită de schimb de specialişti in SUA organizată de NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) la Providence, Boston, Miami, San Diego, Woodshole.
     Desi au trecut decenii de la pensionarea sa, a pastrat continuu legatura cu fostii colegi iar lucrarile sale constituie lucrari de referinta pentru cercetatorii tineri dedicati studiului ihtiofaunei Marii Negre.
     Pentru o viaţă trăită cu dăruire pentru destinul instituţiei unde s-a format si a lucrat, îi dorim celei care a fost dr. ing. ILEANA CAUTIS pace, linişte şi odihnă sufletească!

Ileana Cautis