I N F O R M A R E

privind calitatea apelor de îmbăiere şi a plajelor

în sectorul Mamaia - Mangalia

săptămâna 21 - 25 iulie 2008


In săptămâna 21 - 25 iulie 2008, vremea a fost frumoasă şi caldă în primele zile apoi cerul s-a înnourat, au fost precipitaţii , temperatura a scăzut semnificativ pentru câteva zile. Vântul a suflat moderat cu unele intensificări din sector vestic. Temperaturile maxime au fost cuprinse între 22-280C iar cele minime între 16 - 200C.

Apele de coastă au înregistrat temperaturi de 21,1 – 24,6 0C şi salinităţi de 16,30 – 16,78 PSU. Valorile de temperatură se încadrează în limitele de variaţie pentru aceasta perioadă a anului. Nu s-au semnalat fenomene de înflorire algală şi nici poluări cu hidrocarburi. Valorile pentru oxigenul dizolvat şi saturaţie au fost în limitele normale pentru acest sezon, în apele de mică adâncime.

In secţiunile de control realizate de compartimentul Igiena Mediului din cadrul Autorităţii de Sănătate Publică Constanta, pe baza valorilor înregistrate pe întregul litoral, calitatea apelor a fost în conformitate cu limitele prevăzute de normele naţionale (HG 546/21.05.2008) şi Directivele Comunităţii Europene.


Starea plajelor

In săptămâna 21 – 25 iulie 2008 prezenţa algelor macrofite în dreptul plajelor şi în apele de mică adâncime din dreptul acestora a fost relativ ridicată, în special în zonele Năvodari (digul de sud), hotelurile Iaki, Tomis, zona Cazinou şi sudul staţiunii Mamaia, Costineşti, Neptun, Cap Aurora, Venus, 2 Mai-Vama Veche, fără însă a atinge valorile din săptămânile precedente.

Algele care ajung pe plajă sau în apa de mică adâncime, provin din zone cu substrat pietros, pe care aceste plante se pot fixa şi dezvolta. Observaţiile efectuate de INCDM au arătat că masa de alge era compusă din reprezentanţi ai genurilor Cladophora, în special, dar şi Enteromporha, şi Ceramium.

Cantităţile de alge şi deşeuri rezultate în urma activităţii de igienizare manuală de către DADL pe

suprafeţele de plajă au fost: 465 t alge şi 30 t deşeuri, pe sectorul Năvodari – Mamaia - Constanţa, 520 t alge, pe sectorul Eforie Nord - Eforie Sud - Costinesti şi 1445 t alge pe sectorul Olimp-Vama Veche.

TOTAL – 30 t – deşeuri 2430 t –alge


Condiţii posibile în următoarea săptămână

In săptămâna 28 iulie-1 august 2008, vremea va fi frumoasă şi caldă . Vântul va sufla moderat cu unele intensificări din sector estic. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 22-300C iar cele minime între 16 - 200C. Temperatura apei mării va fi cuprinsă între 20 - 240C.

Nu se întrevăd fenomene biologice deosebite în apa mării