I N F O R M A R E

privind calitatea apelor de îmbăiere şi a plajelor

în sectorul Mamaia - Mangalia

săptămâna 4 - 8 august 2008


In săptămâna 4 - 8 august 2008, vremea a fost frumoasă şi caldă . Vântul a suflat moderat cu unele intensificări din sector estic (SE-NE). Temperaturile maxime au fost cuprinse între 22-329 0C iar cele minime între 16 - 200C.

Apele de coastă au înregistrat temperaturi de 24,5 – 26,0 0C şi salinităţi de 11,63 – 15,10 PSU. Valorile de temperatură se încadrează în limitele de variaţie pentru aceasta perioadă a anului. Nu s-au semnalat fenomene de înflorire fitoplanctonică şi nici poluări cu hidrocarburi. Valorile pentru oxigenul dizolvat şi saturaţie au fost în limitele normale pentru acest sezon, în apele de mică adâncime.

In secţiunile de control realizate de compartimentul Igiena Mediului din cadrul Autorităţii de Sănătate Publică Constanta, pe baza valorilor înregistrate pe întregul litoral, calitatea apelor a fost în conformitate cu limitele prevăzute de normele naţionale (HG 546/21.05.2008) şi Directivele Comunităţii Europene.

Starea plajelor

In săptămâna 4 - 8 august 2008 a continuat prezenţa algelor macrofite în dreptul plajelor şi în apele de mică adâncime din dreptul acestora. Echipe de specialişti ai INCDM au analizat şi înregistrat situaţia algelor pe întregul litoral. In zona Mamaia, algele au fost prezente în special în sudul staţiunii, atât în apă cât şi pe plajă, în special în zonele Cazinou, Parc şi Malibu (Enteromorpha şi Cladophora). Zona de la nord de Cazinou a fost mai curată, plajele au fost curăţate de resturile de alge. Cantităţi mai mari, atât în apă cât şi pe plajă au fost în zona Constanţa-Trei Papuci (Enteromorpha, Ulva, Ceramium şi izolat Cladophora). In zona sudică Capul Turcului-Vama Veche) cele mai mari aglomerări au fost observate la Mangalia (Ulva, şi Ceramium).

Cantităţile de alge şi deşeuri rezultate în urma activităţii de igienizare manuală de către DADL

pe suprafeţele de plajă au fost: 615 t alge şi 25 t deşeuri, pe sectorul Năvodari – Mamaia - Consţanta,

410 t alge, pe sectorul Eforie Nord - Eforie Sud - Costineşti, 1665 t alge şi 20 t de deşeuri pe sectorul

Olimp-Vama Veche.

TOTAL – 45 to – deseuri 2690 to –alge


Condiţii posibile în următoarea săptămână

In săptămâna 11 - 15 august 2008, vremea va fi frumoasă şi va deveni caniculară. Vântul va sufla slab spre moderat din sector estic (SE-NE). Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 25-34 0C iar cele minime între 16 - 200C. Temperatura apei mării va fi cuprinsă între 20 - 260C.

Nu se întrevăd fenomene biologice deosebite în apa mării