I N F O R M A R E

privind calitatea apelor de îmbăiere şi a plajelor

în sectorul Mamaia - Mangalia

săptămâna 1 – 5 septembrie 2008


In săptămâna 1 – 5 septembrie 2008, vremea a fost frumoasă, cu temperaturi ridicate faţa de această perioadă a anului. Vântul a suflat slab spre moderat din sector estic (NE, ESE). Temperaturile maxime au fost cuprinse între 25-28 0C iar cele minime între 16 - 200C. Temperatura apei mării a fost cuprinsă între 22 - 250C.

Apele de coastă au înregistrat temperaturi de 20,5 – 22,6 0C şi salinităţi de 10,81 – 14,80 PSU. Valorile de temperatură se încadrează în limitele de variaţie pentru aceasta perioadă a anului. Nu s-au semnalat fenomene de înflorire fitoplanctonică şi nici poluări cu hidrocarburi. Valorile pentru oxigenul dizolvat şi saturaţie au fost în limitele normale pentru acest sezon, în apele de mică adâncime.

In secţiunile de control realizate de compartimentul Igiena Mediului din cadrul Autorităţii de Sănătate Publică Constanta, pe baza valorilor înregistrate pe întregul litoral, calitatea apelor a fost în conformitate cu limitele prevăzute de normele naţionale (HG 546/21.05.2008) şi Directivele Comunităţii Europene.

  1. Starea plajelor

In săptămâna 1 – 5 septembrie prezenţa algelor macrofite pe plaje şi în apele de mică adâncime din dreptul acestora a fost mai mare decât în săptămâna precedentă. Echipe de specialişti ai INCDM au analizat şi înregistrat situaţia algelor pe întregul litoral. Cele mai mari cantităţi au fost înregistrate în zona Mamaia între hotel Rex şi Cazinou dar şi în sudul staţiunii, în dreptul hotelurilor Perla şi Parc. In extremitatea sudică a litoralului, între Mangalia şi Vama Veche au fost de asemenea semnalate aglomerări de alge pe plajă şi în apă, la mică adâncime. Speciile cu prezenţă majoritară au fost Cladophora sp., Enteromorpha sp. ,multe colonii de Mycrocystis sp. şi izolat Lithotamnion sp.

Cantităţile de alge şi deşeuri rezultate în urma activităţii de igienizare manuală de către DADL

pe suprafeţele de plajă au fost: 440 t alge si 30 t deseuri, pe sectorul Navodari – Mamaia -Constanta,

250 t alge pe sectorul Eforie Nord-Eforie Sud-Costinesti, 805 t alge pe sectorul Olimp-Vama Veche.

TOTAL – 30 t – deseuri 1495 t –alge


2. Condiţii posibile în următoarea săptămână

In săptămâna 8-12 septembrie 2008, vremea va începe să se deterioreze, cerul se va înnoura, temperaturile vor scădea accentuat ajungând spre sfârşitul perioadei la valori destul de mici Vântul va sufla slab spre moderat din sector nordic (N, NE, NV). Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 21-24 0C iar cele minime între 15 - 200C. Temperatura apei mării va fi cuprinsă între 20 - 210C.

Nu se întrevăd fenomene biologice deosebite în apa mării.