I N F O R M A R E

privind calitatea apelor de îmbăiere şi a plajelor

în sectorul Mamaia - Mangalia

săptămâna 26-30 iunie 2006



În săptămâna menţionată, condiţiile de mediu au fost influenţate de circulaţia maselor de apă determinată de vânturile dominante din sector nordic (ENE, VNV, NNV). Cerul a fost senin la începutul intervalului şi acoperit ulterior, spre sfarsitul intervalului inregistrandu-se precipitatii importante. Temperaturile aerului s-au situat în intervalul 25- 33 0C la începutul săptămânii şi au scăzut uşor spre sfârşitul acesteia, iar ale mării între 20-23 0C.

Apele de coastă au înregistrat temperaturi de 24.6-26.8 0C şi salinităţi de 5.13-13.07 PSU. Valorile de temperatura se incadreaza in limitele de variatie pentru aceasta perioada a anului, iar salinitatea a fost in limite normale. Nu s-au semnalat fenomene de înflorire algală şi nici poluări cu hidrocarburi. Valorile pentru oxigenul dizolvat şi saturaţie au fost în limitele normale pentru acest sezon în apele de mică adâncime.

Analizele bacteriologice au semnalat ape curate, în conformitate cu limitele pentru apele de îmbăiere prevăzute de normele naţionale şi Directivele Comunităţii Europene.

Aspectul plajelor: in perioada 26.06-2.07.2006 aspectul plajelor a fost normal si apa relativ curata. Cantitatea de alge si deseuri rezultata in urma igienizarii manuale cu echipe de muncitori si transportata la groapa de gunoi a fost urmatoarea: zona Navodari – Mamaia – Constanta 141 mc alge; 49 mc deseuri; zona Eforie Nord – Eforie Sud – Costinesti: 167 mc alge si 20 mc deseuri; zona de sud Olimp – Vama Veche: 527 mc alge si 80 mc deseuri. Total: 835 mc alge si 149 mc deseuri.

În săptămâna 3-7 iulie vantul va bate predominant din sector nord-estic, cerul va fi partial noros. Nu se anunta precipitatii majore. Temperatura aerului in timpul zilei se va situa intre 26-280C.

Functie de conditiile hidrometeorologice dezvoltarea fitoplanctonului poate avea o tendinta de crestere.