I N F O R M A R E

privind calitatea apelor de îmbăiere şi a plajelor

în sectorul Mamaia - Mangalia

săptămâna 19 -24iunie 2006



În săptămâna menţionată, condiţiile de mediu au fost influenţate de circulaţia maselor de apă determinată de vânturi slabe din sector estic cu alternanţă NE sau SE. Temperatura a fost caniculară. Gradul de agitatie al marii a fost redus, cu valori cuprinse intre 2 si 3. Nu au fost înregistrate precipitaţii în această perioadă.

Apele de coastă au înregistrat temperaturi de 19,0 – 22,7 0C şi salinităţi de 11,73– 14,91 PSU PSU. Valorile de temperatura se incadreaza in limitele de variatie pentru aceasta perioada a anului, iar salinitatea a fost in limite normale. Nu s-au semnalat fenomene de înflorire algală şi nici poluări cu hidrocarburi. Valorile pentru oxigenul dizolvat şi saturaţie au fost în limitele normale pentru acest sezon în apele de mică adâncime.

Analizele bacteriologice au semnalat ape curate, în conformitate cu limitele pentru apele de îmbăiere prevăzute de normele naţionale şi Directivele Comunităţii Europene.

Aspectul plajelor: in perioada 19 -24.06. 2006, aspectul plajelor a fost normal, plaja relativ curata, nisipul discuit, linia tarmului curata si apa marii relativ curata. Cantitatea de alge si deseuri rezultata in urma igienizarii manuale cu echipe de muncitori si transportata la groapa de gunoi a fost urmatoarea: Zona Navodari -Mamaia-Constanta 130mc deseuri si 300 mc alge;

Zona Eforie Nord-Eforie Sud-Costinesti: 20mc deseuri si 230 mc alge; Zona de sud(Olimp-Vama Veche): 60mc deseuri si 301 mc alge

TOTAL: 831 mc alge si 210 mc deseuri


În săptămâna 26.06 – 1.07 iunie vântul va bate predominant din sector nordic (ENE, VNV, NNV), cerul va fi senin la începutul intervalului şi acoperit ulterior.. Temperaturile aerului se vor situa în intervalul 25- 33 0C la începutul săptămânii şi va scădea uşor spre sfârşitul acesteia iar ale mării între 20-23 0C.

Functie de conditiile hidrometeorologice dezvoltarea fitoplanctonului poate avea o tendinta de crestere.