I N F O R M A R E

privind calitatea apelor de îmbăiere şi a plajelor

în sectorul Mamaia - Mangalia

săptămâna 30 mai – 5 iunie 2005



In săptămâna menţionată, condiţiile de mediu au fost influenţate de circulaţia maselor de apă determinată de vânturile din N si NE.

Apele de coastă au înregistrat temperaturi de 19,5 – 23,4 0C şi salinităţi de 6.90 – 9.93 PSU, foarte scăzute pentru litoralul românesc, determinate de vânturile din N şi NE care au transportat ape din zona gurilor Dunării. Nu s-au semnalat fenomene de înflorire algală şi nici poluări cu hidrocarburi. Valorile pentru oxigenul dizolvat şi saturaţie au fost în limitele normale pentru apele de mică adâncime în acest sezon.

Analizele bacteriologice au semnalat ape curate, în conformitate cu limitele pentru apele de îmbăiere prevăzute de normele naţionale şi Directivele Comunităţii Europene.

Aspectul plajelor a fost normal si apa marii relativ curată.

Cantitatea de alge rezultată in urma igienizării manuale de către DADL cu echipe de muncitori si transportată la rampa de gunoi a fost următoarea: Mamaia-40 mc; Eforie Sud-130 mc; Olimp-314 mc; Jupiter-87 mc; Cap Aurora -44mc; Venus-10mc.

Vremea se va încălzi uşor dar va deveni instabilă, cu ploi locale în special în cursul după-amiezelor. Corespunzător cu temperatura aerului va creşte şi temperatura apei la ţărm. Vântul va fi moderat, cu viteze cuprinse intre 2-6 m/s, preponderent din sector nordic.

Nu sunt de aşteptat înfloriri fitoplanctonice.