I N F O R M A R E

privind calitatea apelor de îmbăiere şi a plajelor

în sectorul Mamaia - Mangalia

săptămâna 27 iunie – 3 iulie 2005



In săptămâna menţionată, condiţiile de mediu au fost influenţate de circulaţia maselor de apă determinată de vânturile dominante din sectorul sudic si vestic cu intercalari din nord si nord-est. Vanturile din nord au atins viteze de pana la 7-8m/s si sfarsitul de saptamana a fost insotit de precipitatii abundente.

Apele de coastă au înregistrat temperaturi de 17,0 – 21,70C şi salinităţi de 14,05 – 15,99 PSU. Valorile de temperatura se incadreaza in limitele de variatie pentru aceasta perioada a anului, iar salinitatea a fost in limite normale. Nu s-au semnalat fenomene de înflorire algală şi nici poluări cu hidrocarburi. Valorile pentru oxigenul dizolvat şi saturaţie au fost în limitele normale pentru acest sezon în apele de mică adâncime.

Analizele bacteriologice au semnalat ape curate, în conformitate cu limitele pentru apele de îmbăiere prevăzute de normele naţionale şi Directivele Comunităţii Europene.

Cantitatea de alge rezultata in urma igienizarii manuale cu echipe de muncitori si transportata la rampa de gunoi a fost urmatoarea: Mamaia - 55mc; Constanta Nord - 35mc; Eforie Sud - 215 mc; Olimp - 228 mc; Neptun - 35 mc; Jupiter - 160mc; Cap Aurora - 112mc; Venus - 211mc; Mangalia -174 mc; 2Mai - 112mc; TOTAL=1349,5 mc alge

Au fost semnalate grupuri de delfini de cate 5-6 exemplare in jurul talienelor din zona Costinesti, si grupuri mai mari (Phocoena phocoena) in sectorul Cap Midia.

In prima parte a intervalului (27iunie – 3 iulie) vantul va bate predominant din directia N, perioadele cu precipitatii alternand cu cele de insolatii. Caracterul de instabilitate determina viteze ale vantului diferite ajungand pana la 5-10m/s.Temperatura apei in primele zile ale intervalului va fi cuprinsa intre 20 – 22 0C.

Ca urmare a conditiilor hidrometeorologice deosebit de variabile in ultima perioada, nu sunt de aşteptat înfloriri cu microalge. In schimb, dezvoltarea masiva a algelor macroscopice, corespunzatoare perioadei vegetative de varf, va genera in continuare cantitati importante de materie organica. Intensificarea vantului si in special a curentilor de fund va determina transportul acestora, fiind posibila formarea depozitelor semnificative pe plaje.