I N F O R M A R E

privind calitatea apelor de îmbăiere şi a plajelor

în sectorul Mamaia - Mangalia

săptămâna 18 - 24 iulie 2005



In săptămâna menţionată, condiţiile de mediu au fost influenţate de circulaţia maselor de apă determinată de vânturile dominante din sectorul nordic şi nord-estic. Vremea a fost frumoasă, bună pentru plajă.

Apele de coastă au înregistrat temperaturi de 22,9 – 25,2 0C şi salinităţi de 10,42 – 13,32 PSU. Salinitatea a fost mai scăzută decât media multi-anuală datorită vântului din nord şi nord-est iar vlorile de temperatură s-au apropiat de limitele de variaţie pentru această perioada a anului.

Nu s-au semnalat fenomene de înflorire algală şi nici poluări cu hidrocarburi. Cifrele pentru oxigenul dizolvat şi saturaţie au fost în limitele normale pentru acest sezon, în apele de mică adâncime.

Analizele bacteriologice au semnalat ape curate, în conformitate cu limitele pentru apele de îmbăiere prevăzute de normele naţionale şi Directivele Comunităţii Europene.

Cantitatea de alge rezultata in urma igienizarii manuale cu echipe de muncitori si transportată la rampa de gunoi a fost următoarea: Mamaia-202 mc; Constanta -5 mc; Eforie Sud-40 mc; Eforie Nord- 20 mc; Olimp-58 mc; Neptun -15 mc; Jupiter-29mc; Cap Aurora -0mc; Venus-33mc; Mangalia -24 mc; 2Mai-91mc; Saturn- 0mc; Vama Veche-35 mc. TOTAL=552 mc alge.

Pescuitul costier cu talianele a fost foarte slab, cu capturi de maximum 150 kg, (frecvent câteva kg) fromate dintr-un amestec de specii: hamsie, şprot, aterină, guvizi, limbă de mare, puiet de chefal, tineret de calcan. Din cauza capturilor reduse o parte dintre agenţii economici au scos talienele astfel că în zonă mai sunt instalate 19 taliene.

Prognoza pentru prima parte a săptămânii ulterioare (18-24.07.2005) este în general bună, cu zile însorite la început şi o scurtă perioadă cu cer înnorat şi precipitaţii la mijlocul intervalului. Vântul va fi în general slab, din sectorul nordic. Temperatura aerului va fi în timpul zilei de 26-30 0C iar a apei de 23-24 0C.

Ca urmare a conditiilor hidrometeorologice deosebit de variabile in ultima perioada, nu sunt de aşteptat înfloriri cu microalge.