I N F O R M A R E

privind calitatea apelor de îmbăiere şi a plajelor

în sectorul Mamaia - Mangalia

săptămâna 12 - 17 iulie 2004




In săptămâna menţionată, condiţiile de mediu au fost influenţate de circulaţia maselor de apă determinată de vânturile predominante din sector S.

Apele de coastă au înregistrat temperaturi de 13,5 – 15,90C şi salinităţi de 16,81 – 17,50 PSU. Nu s-au semnalat fenomene de înflorire algală şi nici poluări cu hidrocarburi. Oxigenul dizolvat şi substanţa organică s-au situat de asemenea în limite normale. Analizele bacteriologice au semnalat ape curate, în conformitate cu limitele prevăzute de normele naţionale şi Directivele Comunităţii Europene.

Aspectul plajelor a fost normal si apa mării relativ curată, s-au înregistrat cantităţi reduse de alge verzi pe plajă, sporadic in Mamaia si pe zona de sud, care au fost ridicate şi transportate de DADL. In saptamana analizata, Directia Apelor Dobrogea Litoral a evacuat de pe plajele litorale o cantitate de 860 mc alge, respectiv 35 mc Plaja Mamaia, 150 mc Modern Constanta, 145 mc – Eforie Sud, 70 mc – Olimp, 5 mc – Neptun, 133 mc – Jupiter, 94 mc – Cap Aurora,208 mc – Venus , 20 mc – Mangalia, 0 mc Vama Veche si 0 mc – 2 Mai.

In urmatoarele doua saptamani vremea va fi deosebit de frumoasa, cu temperaturi intre 18-200C noaptea si 26-300ziua, mai scazute spre sfarsitul perioadei. Exceptie va face sfarsitul primei jumatati a intervalului si inceputul celei de-a doua cand se va inregistra precipitatii slabe sub forma de ploaie.

Seara si dimineata, datorita gradientului baric foarte slab, pe litoral se va resimti destul de pregnant briza marina. In restul zilei vantul va fi slab, pana la 2-3m/s.

Nu sunt previzibile dezvoltări semnificative ale fitoplanctonului si nici alte fenomene biologice speciale.