I N F O R M A R E

privind calitatea apelor de îmbăiere şi a plajelor

în sectorul Mamaia - Mangalia

săptămâna 2 – 7 august 2004




In săptămâna menţionată, condiţiile de mediu au fost influenţate de circulaţia maselor de apă determinată de vânturile predominante din sector E şi SE.

Apele de coastă au înregistrat temperaturi de 18,0-25,00C şi salinităţi de 14,54 – 17,25 PSU. Nu s-au semnalat fenomene de înflorire algală şi nici poluări cu hidrocarburi. Oxigenul dizolvat şi substanţa organică s-au situat de asemenea în limite normale. Analizele bacteriologice au semnalat în general ape curate, în conformitate cu limitele prevăzute de normele naţionale şi Directivele Comunităţii Europene, cu o uşoară depăşire la Neptun.

Aspectul plajelor a fost normal si apa mării relativ curată, s-au înregistrat cantităţi reduse de alge verzi pe plajă, in special pe zona de sud, care au fost ridicate şi transportate de DADL. In saptamana analizata, Directia Apelor Dobrogea Litoral a evacuat de pe plajele litorale o cantitate de 417 mc alge, respectiv 119,5 mc Mamaia, 125 mc – Eforie Sud, 33,5 mc – Olimp, 11,5 mc – Neptun, 31,5 mc – Jupiter, 28 mc – Cap Aurora, 2 mc – Saturn, 16 mc – Venus , 39 mc – Mangalia , 18 mc – 2 Mai si 3 mc – Vama Veche.

În următoarele două săptămâni vremea va fi stabilă, cu cer variabil şi condiţii minime de precipitaţii dar cu umiditate relativ ridicată.

Vantul va fi în general slab şi din direcţii NE, N şi NW.

Temperaturile se vor încadra între 18-200C noaptea si 25-270C ziua.

Pe mare se va înregistra fenomenul de aer ceţos.

In eventualitatea mentinerii acelorasi conditii hidrometeorologice favorabile (salinitate scazuta, temperatura apei crescuta) se pot produce fenomene de inflorire algala in urmatoarea perioada.